עזרה ראשונה במעבדות כימיות

עזרה ראשונה במעבדות כימיות

עיניים

במקרה בו הותז לתוך עינייך חומר כימי, רחץ ושטוף היטב את עיניך במים זורמים במשך 15  דקות לפחות. השתמש במיתקן לשטיפת עיניים המצוי במעבדה. לחילופין ניתן להשתמש בברז מים רגיל. הקפד לשטוף כשעיניך פתוחות. לאחר השטיפה פנה מייד לרופא לשם קבלת טיפול רפואי.

 

כוויות

כוויה היא פגיעה בעור כתוצאה מחשיפה לחומר כימי או חשיפה לטמפרטורות קיצוניות. במקרה של כווית חום או קור (מים רותחים או חנקן נוזל) יש לטבול את המקום הפגוע במי קרח או לחילופין לשטוף במים קרים. כוויה כימית נגרמת כתוצאה מחשיפת העור לחומר כימי כגון: חומצה, בסיס או חומר מעקל אחר. במקרה של כוויה כימית חייבים לשטוף את המקום הפגוע במים קרים במשך 10 דקות לפחות. אסור להסיר מהעור בגד הדבוק למקום הכוויה. אסור למרוח שמן או להניח צמר גפן או להדביק אגד על מקום הכוויה.

 

במקרים חמורים יש לפנות לרופא לשם קבלת טיפול רפואי.

 

פציעה

במקרה ונפצעת מזכוכית או מכל גורם אחר והחתך אינו רציני, שטוף היטב את המקום הפגוע במים. במקרה והפציעה מלווה בזרימת דם רצינית יש לעצור את זרימת הדם בעזרת תחבושת, תוך כדי הפעלת לחץ על מקום הפציעה, ולהפנות את הנפגע לקבלת טיפול רפואי.

 

הרעלה

בליעה או שאיפה של חומר רעיל יכולה לגרום להרגשת אי נוחות עד כדי הפסקת נשימה. במקרה של הפסקת נשימה יש לבצע החאייה (לחיצות על בית החזה) . במקרים קלים יותר יש לפנות מיד לרופא בלווי אדם נוסף.

 

שריפה

במקרה ופורצת שריפה  הגורמת להתלקחות בגדיו של אדם, יש להוביל את הנפגע למקלחת חירום המצויה בכניסה למעבדה ולשוטפו במים זורמים. אפשרות נוספת להיעזר בשמיכה "לכיבוי אדם".

 

עם פרוץ שריפה יש לנתק את זרם החשמל במעבדה (מפסק ראשי נמצא בארון החשמל) ואת אספקת הגז (ברז גז ראשי מחוץ למעבדה, ברזים ראשיים-משניים בצדי שולחנות המעבדה) ובו זמנית לנסות לכבות את האש באמצעים הנמצאים במעבדה ומחוצה לה.

 

התחשמלות

מכת חשמל  יכולה לגרום  לכוויות בדרגות שונות, ובמקרים קשים לפגיעה בשריר הלב עד להפסקת נשימה. אדם שמתחשמל מהווה בעצמו  סיכון חשמלי. במקרה כזה נתק מיד את זרם החשמל במעבדה, הטיפול בנפגע יעשה רק  במצב בו הנפגע מנותק מזרם החשמל.

 

אם הנפגע מחוסר הכרה וללא נשימה חובה להזמין מיד עזרה רפואית ובמקביל להתחיל בהחייאה ע"י לחיצות על בית החזה (כ-4 אצבעות מתחת לבית החזה) . במקרה של כוויה, טפל בנפגע עפ"י טיפול בכוויות.

 

זכור:

  • לפני כל ניסוי ובמהלכו קיים בקפדנות את כל הוראות הבטיחות המיוחדות לניסוי זה כפי שנכתב וכפי שנמסר לך.
  • במקרה של תאונה אישית קטנה או גדולה, יש להודיע על כך למדריך או לטכנאי  ללא כל דיחוי.
  •  יש לדווח על כל תקלה שזיהית  במעבדה. (ציוד פגום, כלי זכוכית שבור, גז דולף, מכשיר חשמלי לקוי, אריזה לא אטומה המכילה חומר כימי, או כל מפגע שנראה לך)
  • עם סיום עבודתך במעבדה, נקה את שולחן עבודתך, רחץ את כלי המעבדה, ושטוף היטב את ידיך.

 

בטיחות ועזרה ראשונה בעבודה עם HF - חומצה הידרופלואורית >>

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>